Cuketový perník

Cuketový perník
4 porce
30 min
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
  • 1 kávová lžička sody
  • 3 g mleté skořice
  • 3 g mletého badyánu
  • 2 g mletého zázvoru
  • 60 g kakaa holandského typu
  • 500 g jemně strouhané cukety (cca 1 střední cuketa)
  • 100 g hořké čokolády (min. 70 %)

 

POSTUP

Troubu předehřejeme na 170°C.

Větší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem.

 

Cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nastrouháme najemno. Puštěnou vodu neslévám, ale používám do perníku taky.

Vejce vyšleháme s cukrem do hladké hmoty. Máslo rozpustíme a necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme. Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao a vylijeme vlažné máslo s mlékem. Těsto vymícháme dohladka. Nakonec opatrně zamícháme do těsta nastrouhanou cuketu a na kousky nasekanou čokoládu.

 

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut – upečení zkusíme pomocí špejle (doba pečení bude záležet na tom, jakou máte vrstvu těsta. Pokud bude nižší (při použití většího plechu) pečte kratší dobu. Necháme vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Připravila Alenka z MonCafeBLog

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu